Doma na přípravu chleba stačí mouka, voda, sůl, kmín a kvásek. Bez guarové gumy nebo bramborové kaše, kterou najdeme v průmyslově vyráběných chlebech, se určitě obejdete, že? V podstatě jedinou surovinou, u které můžeme výrazněji ovlivnit kvalitu a složení, je mouka. A na ty se teď podíváme podrobněji.
Pozor na instantní směsi
Příprava chleba v domácí pekárně je rychlá a nenáročná. Aby bylo práce s přípravou ještě méně, stvořili prodejci směsi na pečení chleba.
Jejich složení se ale občas až nebezpečně přibližuje supermarketovým chlebům. Vyplácí se proto pátrat po směsi s co nejméně přidatnými látkami a opravdu pečlivě vybírat. I tak ale považujeme hotové směsi za kompromis.
Pokud instantní směsi nekupujete, jste o krok blíže skutečně zdravému životnímu stylu. I tady to má ale háček. Zatímco většina nadšených domácích pekařů s láskou opečovává svůj kvásek, úplně už přehlíží kvalitu a původ mouky.
Mouka s moly? Ne, děkuji
Mouka je společně s kváskem nejdůležitější složkou chleba, a proto si zaslouží zvláštní péči. Sehnat kvalitní a zároveň cenově dostupnou mouku na pečení domácího chleba je ale oříšek.
Zboží v obchodech je často zbytečně předražené a navíc platíte i za obal. Nikomu také jistě neunikly aféry s myším trusem nebo molími larvami v balení mouky.
Ti, kteří pečou pravidelně, si proto nakonec buď najdou “svého” mlynáře a kupují mouku ve větších baleních, nebo přejdou k ideálnímu řešení - vlastní mouce.
Problém vyřeší domácí mlýnek na obilí
Pokud doma pečete v pekárně Sana, můžete si k ní pořídit mlýnek na obilí Sana 360 W. Umele až 100 g mouky za minutu a násypka zpracuje 850 g zrnek, což stačí na přípravu více než kilového celozrnného chleba. Mlýnek je z kvalitních materiálů, a přestože má záruku 12 let, vydrží vám ještě mnohem déle.
Navíc si s mlýnkem Sana připravíte suroviny pro pestrou řádku pečiva i dalších dobrot. Zvládne totiž pomlít:
● pšenici, žito, ječmen,
● pohanku, proso, amarant,
● jáhly, špaldu, rýži i kukuřici,
● hrubou mořskou sůl,
● sušenou zeleninu,
● různé druhy koření,
● kávu a houby.
Pouze si nastavíte hrubost mletí a o zbytek se už postarají šetrné mlecí kameny ze směsi keramiky a korundu o průměru 85 mm.
Snadné mletí i shánění surovin
Samotné mletí nemůže být snazší. Prostě jen nasypete obilí do násypky a během chvíle máte v misce čerstvou mouku připravenou k dalšímu použití.
Ani se sháněním zrn a dalších surovin na mletí není problém. Můžete si je objednat v e-shopech, v prodejnách zdravé výživy nebo se domluvit na nákupu s místním mlynářem. A když je vás domácích pekařů v okolí víc, vezměte rovnou celý pytel. Vyplatí se to.