Jsme to, co jíme - právě to si sami na sobě potvrdili Ota Reiss, jeho žena Petra a dcera Jana, úspěšná atletka. Na konci července jste je mohli vidět ve vysílání pořadu Dobré ráno (Česká televize). Tentokrát ale nešlo o hubnutí. Jídlo má významný vliv nejen na naší postavu a zdraví, ale i na sílu a výkonnost, nebo naopak slabost při sportu.
Potřebujete doběhnout rychleji, dále nebo uzvednout více? Pak musíte tuhle metodu znát!
Ota Reiss zkoušel vliv potravin na sportovní výkon nejdříve sám na sobě. Různě měnil svojí stravu a potom během vytrvalostních i silových tréninků sledoval, jak se cítí, kolik má energie, kdy přichází krize (nebo naopak nepřichází) a zda se jeho výkon zlepšuje nebo ne.
Na základě toho svůj jídelníček znovu a znovu upravoval, až získal kompletní přehled o tom, které potraviny jsou vhodné pro konkrétní sporty. Co si dát na talíř poradil i svým kamarádům z posilovny a výsledkem bylo, že všichni najednou trhli osobní rekord.
Teď je předmětem experimentů hlavně dcera Jana - úspěšná atletická závodnice, která se díky stravě na míru obejde bez iontových nápojů a dalších výživových doplňků. Na rozdíl od svých soupeřů.
Celý princip je postaven na faktu, že tělo přejímá vlastnosti potravin, které jíme. Běžec potřebuje pružné klouby, a tak by se měl vyhnout například extrudovaným rýžovým chlebíčkům (tzv. polystyrenům) a místo toho si upéct vláčný ovesný chléb. Kulturista by zase měl zařadit pohanku, ze zeleniny mrkev, ředkvičky, pórek, naopak v menší míře například rajčata. Záleží nejen na konzistenci potravin (řídká, pevná, křehká, vláčná...), ale i na podílu vody v pokrmech, nebo na množství obilovin a zeleniny, které sníme.
Podívejte se na záznam rozhovoru a zjistěte více.
Chcete vědět, co konkrétně máte jíst vy, aby se zlepšila vaše výkonnost? Kontaktujte nás na info__at__sanaproducts.cz.