Každý pátý pekařský výrobek není čerstvý - těmito slovy uvádí Jan Tuna další z dílů svého pořadu
A dost! na TV Stream. Voňavý chléb, po kterém v obchodě saháte, mohl být upečen klidně už před
9 měsíci, poté ho zmrazili... a rozpekli až těsně před tím, než ho převezli do regálu na prodejně.
Že i vy běžně zamrazujete a pak rozmrazujete, nebo rozpékáte pečivo? Problém je především v tom, že složení rozmrazovaného či rozpékaného pečiva z obchodu se neobejde bez chemických přísad - emulgátorů, enzymů, stabilizátorů a kypřidel. Bez nich by pečivo tyto výrobní procesy nevydrželo. I tak to ale někdy nevydrží a začnou v něm bujet plísně.
Jestli je tohle všechno pro naše zdraví dobré nebo ne, si už asi každý domyslí sám.
Až do této chvíle byl v obchodech často problém rozeznat rozpečené (nebo rozmražené) výrobky od čerstvých. Od 1. srpna 2015 mají ale všichni prodejci pekařských výrobků povinnost uvádět, jakou výrobou pečivo prošlo - zda je čerstvé (tedy maximálně 24 hodin staré) nebo jde například o rozpečený polotovar. Dosud zákon umožňoval označovat jako "čerstvě upečený" i ten chléb, který byl několik měsíců zamražený a poté rozpečený.
Pro více informací o novém označování pečiva se podívejte na celý díl pořadu A dost! Fígly s pečivem.
Nebo se podívejte, jak snadné je upéct si chléb doma.